Det er 0 produkt(er) i listen
> Gå til bestillingslisten

Grunnleggende om temperaturfølere: Viktige tips for vedlikehold og kalibrering

Temperaturfølere er essensielle instrumenter i mange industrielle og kommersielle applikasjoner, enten det gjelder produksjonsprosesser, laboratoriearbeid, eller HVAC-systemer. For å oppnå optimal ytelse og pålitelighet, er korrekt vedlikehold og kalibrering viktig. 

Hva er en temperaturføler?

En temperaturføler er en enhet som måler temperaturen og konverterer den til et signal som kan avleses eller behandles av et kontrollsystem. De vanligste typene temperaturfølere er termoelementer, motstandstemperaturdetektorer (RTD), termistorer og infrarøde sensorer. Hver type har sine fordeler og bruksområder.

Vedlikehold av temperaturfølere

Riktig vedlikehold av temperaturfølere er kritisk for å forlenge deres levetid og sikre nøyaktige målinger. Her er noen viktige tips:

1. Rengjøring

Regelmessig rengjøring av temperaturfølere sikrer at de ikke blir tilsmusset av prosessforurensninger som kan påvirke nøyaktigheten. Bruk milde rengjøringsmidler og tørk føleren forsiktig med en myk klut for å unngå skade.

2. Visuell inspeksjon

Utfør jevnlige visuelle inspeksjoner for å oppdage fysiske skader, korrosjon, eller slitasje. Feil eller skader på føleren kan føre til unøyaktige målinger.

3. Kontroller tilkoblinger

Løse eller korroderte tilkoblinger kan forstyrre signalet fra temperaturføleren. Sørg for at alle tilkoblinger er sterke og rene.

4. Oppbevaring

Lagre temperaturfølere på en ren og tørr plass når de ikke er i bruk. Unngå ekstreme temperaturer og fuktighet, som kan skade sensoren.

Kalibrering av temperaturfølere

Kalibrering er viktig for å sikre at en temperaturføler viser nøyaktige verdier. Slik kan du kalibrere en temperaturføler:

1. Referanseenhet

Bruk en referanseenhet som er kjent for å være nøyaktig, for eksempel et kalibreringsbad eller en kalibreringsovn.

2. Sammenligning

Plasser både temperaturføleren du vil kalibrere og referanseenheten i samme miljø. La dem stabilisere seg til samme temperatur.

3. Avlesning

Sammenlign avlesningene fra temperaturenheten med referanseenheten. Hvis det er avvik, noter differansen.

4. Juster

Juster temperaturføleren i henhold til produsentens instruksjoner for å korrigere for eventuelle avvik.

5. Gjenta

Test på nytt etter justeringen og gjenta prosessen til avviket er innenfor akseptabelt område.

Det er også viktig å følge anbefalte kalibreringsintervaller, som kan variere avhengig av type føler og bruksmiljø. Termoelementer kan ha forskjellige kalibreringsintervaller basert på applikasjonen og hvor ofte de brukes.

Viktigheten av profesjonell bistand

Selv om det er mulig å vedlikeholde og kalibrere temperaturfølere selv, er det ofte en god idé å få profesjonell bistand for å sikre nøyaktige og pålitelige resultater. Hasvold AS tilbyr reparasjon og kalibrering av temperaturfølere, samt teknisk støtte for å sikre at du har de riktige instrumentene for dine behov.

Kontakt oss

Vedlikehold og kalibrering av temperaturfølere er avgjørende for å opprettholde nøyaktighet og forlenge deres levetid. Ved å følge de ovennevnte tipsene, kan du sikre optimal ytelse i dine temperaturmålinger. Hvis du har spørsmål eller trenger hjelp med valg, vedlikehold, eller kalibrering av temperaturfølere, ta kontakt med oss via vår nettside. Våre eksperter står klare til å hjelpe deg.